Misverstanden over het ketogeen dieet: de feiten op een rij

Het ketogeen dieet heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen, zowel voor gewichtsverlies als voor de gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Toch bestaan er veel misverstanden over deze manier van eten. Van zorgen over voedingsstoffentekorten tot het idee dat een ketogeen dieet enkel draait om spek en kaas – er circuleren genoeg fabels. In deze blog neem ik de meest voorkomende misvattingen onder de loep en zet ik de feiten op een rij.

1. “Een ketogeen dieet is ongezond op de lange termijn”

Veel gezondheidsprofessionals zijn van mening dat een ketogeen dieet slechts tijdelijk gevolgd mag worden. Zij vrezen tekorten aan vezels, mineralen en vitaminen, of brengen het in verband met ketoacidose – een gevaarlijke toestand die bij diabetespatiënten kan voorkomen. Dit is echter een onjuiste vergelijking. Een goed samengesteld ketogeen dieet is volwaardig en veilig, mits het goed wordt uitgevoerd.

Bij een correct samengesteld ketogeen voedingspatroon is er geen sprake van tekorten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het zowel voor volwassenen als kinderen geen tekorten oplevert qua voedingsstoffen. Groene bladgroenten, andere groenten, noten, zaden en gezonde vetten kunnen alle essentiële voedingsstoffen leveren. Daarnaast is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een ketogeen dieet op lange termijn gunstig kan zijn voor bijvoorbeeld gewichtsbeheersing, bloedsuikerregulatie en ontstekingsremming.

2. “Het dieet is alleen maar eieren met spek en kaas”

Een veelvoorkomend beeld van een ketogeen dieet is dat het een dieet is vol spek, kaas, volvette yoghurt en eieren, afgewisseld met flinke scheuten kokosolie en boter. Hoewel vet een belangrijke rol speelt binnen een ketogeen dieet, betekent dit niet dat het een ‘vette hap’ dieet is. Een gezond ketogeen voedingspatroon kan juist heel gevarieerd en voedzaam zijn. Ik eet eigenlijk nooit meer ‘uit een pakje’, maar bijna altijd onbewerkt voedsel.

Wat je wél kunt eten als je ketogeen eet:

– Voldoende groenten, vooral groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, rucola en sla, maar ook tomaten, champignons, courgette, paprika, broccoli, bloemkool, asperges en komkommer

– Eiwitbronnen zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel

– Gezonde vetten uit avocado’s, olijfolie, noten en zaden, maar ook roomboter van grasgevoerde koeien.

Door de juiste balans te vinden tussen deze voedingsgroepen, blijft het dieet niet alleen gezond, maar ook smaakvol en gevarieerd.

3. “Je krijgt geen vezels binnen bij een ketogeen dieet”

Omdat een ketogeen dieet koolhydraatarm is, denken veel mensen dat er weinig tot geen vezels worden geconsumeerd. Dit is een groot misverstand. Hoewel je brood, rijst en pasta vermijdt, zijn er tal van vezelrijke ketovriendelijke opties.

Voorbeelden van vezelrijke voedingsmiddelen als je ketogeen eet:

– Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola

– Avocado’s

– Chiazaad en lijnzaad

– Noten zoals amandelen en walnoten

– Koolhydraatarme groenten zoals broccoli, spruitjes en courgette

Door deze voedingsmiddelen op te nemen in je dieet, kun je gemakkelijk aan je dagelijkse vezelbehoefte voldoen en een gezonde darmflora behouden.

4. “Een ketogeen dieet is niet geschikt voor vegetariërs en veganisten”

Als iemand gezond vegetarisch of veganistisch eet met ‘echt voedsel’ zonder toevoegingen, is de kans groot dat diegene geen last heeft van een metabool syndroom of insulineresistentie. In dat geval is er meestal geen directe reden om ketogeen te gaan eten. Wanneer het ketogeen dieet echter wordt overwogen om medische redenen, zoals bij epilepsie, diabetes, chronische ontstekingen of neurologische aandoeningen, is het belangrijk om altijd te overleggen met een specialist die verstand heeft van de therapeutische werking ervan. Zelf experimenteren zonder begeleiding kan risico’s met zich meebrengen.

Vegetariërs en een ketogeen dieet

Voor vegetariërs is een ketogeen dieet goed mogelijk, zolang er een goede balans is tussen gezonde vetten, eiwitten en koolhydraatarme groenten. In plaats van vlees en vis kunnen vegetariërs hun eiwitten halen uit:

– Eieren

– Volvette zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en room

– Tofu en tempeh

– Noten en zaden

Gezonde vetten kunnen afkomstig zijn van avocado’s, olijfolie, kokosproducten, boter en noten. Het is belangrijk om voldoende groene bladgroenten en andere koolhydraatarme groenten, zoals courgette, paprika, champignons en tomaten, op te nemen om een volwaardig voedingspatroon te behouden.

Veganisten en een ketogeen dieet

Ook veganisten kunnen zich aan een ketogene levensstijl houden door zich te richten op noten, zaden, avocado’s, kokosproducten en veganistische eiwitbronnen zoals tempeh en tofu. Omdat carnitine – een stof die helpt bij het transporteren van vetzuren naar de mitochondriën – voornamelijk in dierlijke producten voorkomt, kan een tekort aan deze stof een risico zijn bij veganisten die een ketogeen dieet volgen. Dit kan eventueel worden aangevuld met een supplement zoals L-Carnitine. Als je nog bepaalde voedingsstoffen mist, kun je deze eenvoudig aanvullen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stoffen, zoals zeewier voor jodium en walnoten of lijnzaad voor omega-3.

5. “Een ketogeen dieet veroorzaakt ketoacidose”

Een van de meest hardnekkige misverstanden is dat een ketogeen dieet ketoacidose veroorzaakt. Dit is een medische aandoening waarbij de bloedketonen gevaarlijk hoog oplopen, vaak als gevolg van onbehandelde diabetes type 1. Dit is echter compleet iets anders dan de ketose die optreedt bij een ketogeen dieet.

Tijdens een goed samengesteld ketogeen dieet stijgen de ketonenniveaus slechts licht en blijven binnen veilige marges. Het lichaam gebruikt ketonen als energiebron in plaats van glucose, wat een natuurlijk en gezond proces is.

Conclusie: een ketogeen dieet begint met kennis

Een ketogeen dieet is de afgelopen jaren door velen omarmd en biedt tal van voordelen. Toch blijft het onderwerp van discussie en bestaan er veel misvattingen. Door goed geïnformeerd te zijn en het dieet op de juiste manier toe te passen, kun je veilig en effectief profiteren van de voordelen die een ketogeen voedingspatroon te bieden heeft.

Wil jij starten met een ketogeen dieet, maar weet je niet waar te beginnen? Download dan mijn gratis startersgids en start jouw Keto-avontuur met een glimlach.

 

misverstanden-over-het-ketogeen-dieet
Afvallen met keto - uitleg voor beginners
0 0 stemmen
Artikel waardering
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alexandria1925
Alexandria1925
1 dag geleden
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x