Shakshuka

Shakshuka

Recipe by KetootjeCourse: Ontbijt, Lunch, DinerCuisine: Midden Oosten, Noord AfrikaDifficulty: Gemakkelijk
Porties

2

personen
Voorbereiding

5

minutes
Bereiding

15

minutes
Calories

300

kcal
Koolhydraten

15

gram per portie
Totale tijd

20

minutes

Shakshuka is het ideale gerecht voor de ketogene leefstijl. Het is een gemakkelijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het bestaat uit een stevige saus van tomaten, paprika, ui, en kruiden, waarin eieren worden gepocheerd tot ze perfect gaar zijn.
Dit gerecht is niet alleen veelzijdig, maar ook een smaakvolle manier om je dag te beginnen, of zelfs te genieten als lunch of diner. De rijke smaken van de kruiden en het romige ei vormen een perfecte balans die je zintuigen prikkelt. Perfect voor wie van gezonde, makkelijke maaltijden houdt die tegelijkertijd boordevol smaak zitten. Ideaal voor een snelle maaltijd die je toch een beetje reisgevoel geeft naar verre, zonovergoten oorden.

Ingrediënten

  • Groenten
  • Rode paprika 1 stuks

  • Ui, klein 1 stuks

  • Stevige tomaten (bv Roma) 3 stuks

  • Knoflooktenen 2 stuks

  • Spinazie 200 gr

  • Olijfolie

  • Vlees/zuivel/eieren:
  • Verse worstjes (alle soorten, tip: Vega) 2 stuks

  • Eieren 4 stuks

  • Feta 100 gr

  • Smaakmakers:
  • Rode pesto 1 el

  • Zout en peper naar smaak

  • Bladpeterselie voor de garnering

  • Kruidenmix:
  • Komijnpoeder (1tl)

  • Paprikapoeder (1tl)

  • Chilipoeder (1/2 tl)

  • Knoflookpoeder (1/2 tl)

  • Gedroogde koriander of basilicum (1tl)

Klaar in

  • Snijd de paprika in reepjes en snipper de ui. Snijd de tomaat in blokjes en pers de knoflook of snijd fijn.

  • Verwarm de olie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur, inductie stand 7.

  • Knijp de verse worstjes uit het velletje en bak in de olie samen met de ui en paprika.  Bak 5-7 minuten totdat het vlees bruin wordt, de ui glazig is en de paprika zacht begint te worden.

  • Voeg de knoflook toe en bak dit nog een minuut mee totdat het geurig is.

  • Voeg de tomaten toe, samen met rode pesto en de kruidenmix (komijn, paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, koriander (of basilicum)). Roer goed door en bak 3 minuten totdat de saus dikker is geworden en de tomaten goed uit elkaar vallen.

  • Voeg de spinazie toe en laat slinken.

  • Maak met een lepel kleine kuiltjes in de saus en breek voorzichtig de eieren in de kuiltjes. Dek de pan af en laat de eieren 5-7 minuten garen, afhankelijk van hoe zacht of hard je de eieren wilt hebben.

  • Haal het deksel van de pan en bak 1-2 minuten op laag vuur, inductie stand. 4. Voeg zout en peper naar smaak toe.

  • Garneer met peterselie en verkruimel de feta eroverheen.

Tips

  • Shakshuka is een heerlijk ketogeen, glutenvrij en naar keuze vegetarisch gerecht dat goed past bij een stevig ontbijt of een lichte maaltijd. Je kunt zelf gemakkelijk variaties maken op dit gerecht. Gebruik wat je in huis hebt qua groenten! De kruiden geven het gerecht een rijke smaak, en de eieren voegen een romige textuur toe die de pittigheid van de saus verzacht. Geniet ervan!

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x